Aromatyzowany olej: prosta instrukcja przyrządzania w domu
Aromatyzowany olej pozwoli nam przekształcić nawet najprostsze danie w niezwykłe doznanie smakowe. Dwie najważniejsze metody aromatyzowania oleju to infuzowanie na gorąco oraz infuzowanie na zimno.
Wybierz metodę, która najbardziej odpowiada Twoim potrzebom, i postępuj zgodnie z naszą instrukcją krok po kroku, aby stworzyć smaczne i bezpieczne dla zdrowia oleje aromatyzowane.
Aromatyzowanie oleju infuzowaniem na gorąco
Infuzowanie na gorąco jest jednym z najpowszechniejszych i najpewniejszych sposobów uzyskania smacznych i wyrazistych olejów aromatyzowanych.
Sposób postępowania:
- Wlej olej i wrzuć przyprawy (czosnek, chili, bazylia, rozmaryn, ziarna pieprzu itp.) do garnka.
- Rozgrzej olej do temperatury ok. 80 – 90°C.
- Pozostaw mieszankę na kilka dni do naciągnięcia, po czym przepuścić ją przez drobne sitko w celu usunięcia przypraw.
- Na koniec wlej olej aromatyzowany do butelki i opatrz ją etykietką.
Wskazówka: Podczas infuzowania na gorąco użyj termometru kuchennego w celu sprawdzenia temperatury. Olej nie może rozgrzać się zbyt mocno!
Aromatyzowanie oleju infuzowaniem na zimno
Infuzowanie na zimno jest prostym sposobem aromatyzowania oleju i zachowania jego typowych właściwości.
Sposób postępowania:
- Wlej olej do wysterylizowanych słoików i dodaj przyprawy osuszone lub marynowane w wodzie i occie.
- Odstaw zalewę na jeden bądź dwa tygodnie w chłodne i ciemne miejsce.
- Następnie przecedź olej dokładnie w celu usunięcia przypraw i stałych cząstek.
- Rozlej olej aromatyzowany do butelek i opatrz je etykietkami.
Wskazówka: aby uniknąć rozwoju bakterii jadu kiełbasianego, przed infuzowaniem na zimno należy podjąć następujące działania:
- Sparz zioła i przyprawy roztworem wody i octu.
- Osusz zioła całkowicie w piekarniku, ustawiając temperaturę na 60°C.
Porady z zakresu pakowania olejów aromatyzowanych
- Wyjątkowe butelki: wybierz butelki dekoracyjne o objętości 200 – 300 ml. Dla przydania im indywidualnego charakteru dobierz odpowiednie zamknięcia lub ozdob butelki kolorowymi kapturkami termokurczliwymi.
- Przechowywanie w dizajnerskich słoikach: do olejów aromatyzowanych czosnkiem, truflami lub chili, które mają być dozowane łyżką, wybierz szczelnie zamykane słoiki o atrakcyjnym dizajnie.
- Doprawianie przyprawami: dla koneserskiego wyglądu w butelce z olejem aromatyzowanym umieść gałązki rozmarynu, ząbki czosnku lub całe strąki chili, które wcześniej były marynowane w wodzie i occie.
Pasujące butelki
Produkt dostępny, czas dostawy 10-12 dni (PL)
Produkt dostępny, czas dostawy 10-12 dni (PL)
Produkt dostępny, czas dostawy 10-12 dni (PL)
Produkt dostępny, czas dostawy 10-12 dni (PL)
Nie jest już dostępny
Produkt dostępny, czas dostawy 10-12 dni (PL)