Gazpacho czerwono-złote
Czerwono-złota gazpacho: przynosi smak lata na stół
Czerwono-złote gazpacho to reinterpretacja klasycznego hiszpańskiego gazpacho – z dwiema warstwami w kolorach czerwono-złotym. Idealny aby zaimponować gościom i zaskoczyć ich świeżym, letnim smakiem tej pysznej zupy.
Składniki
Składniki na czerwone gazpacho
2 Sztuka(i) czerwone papryki
1 Sztuka(i) czerwona papryczka chili
200 g ogórka
300 g czerwonych pomidorków koktajlowych
2 Ząbek czosnku
2 Sztuka(i) szalotki
100 ml wody mineralnej
1 Łyżeczka do herbaty soli
1 Szczypta cukru
6 Łyżka stołowa oliwy z oliwek
2 Łyżka stołowa octu winnego białego
Składniki na złote gazpacho
1 Sztuka(i) żółta papryka
0.5 Sztuka(i) czerwonej papryczki chili
100 g ogórka
200 g żółtych pomidorków koktajlowych
1 Ząbek czosnku
1 Sztuka(i) szalotka
50 ml wody mineralnej
0.5 Łyżeczka do herbaty soli
1 Szczypta cukru
3 Łyżka stołowa oliwy z oliwek
1 Łyżka stołowa octu winnego białego
0.3 Łyżeczka do herbaty kurkumy
1 Łyżeczka do herbaty soku z cytryny
Przybory
2 Sztuka(i) Butelki szklane "Opera" ze wzorem piłkarza
2 Sztuka(i) Korki z uchwytem "Hiszpania"
4 Sztuka(i) Butelki o pojemności 250 ml
6 Sztuka(i) małych słoików "Tulip"
mikser lub blender ręczny
Przygotowanie
Przygotowanie czerwonego gazpacho
1. Umyj czerwoną paprykę, papryczkę chili, ogórek i czerwone pomidorki koktajlowe.
2. Obierz czosnek i szalotki.
3. Pokrój warzywa na grubo.
4. Umieść warzywa w mikserze kuchennym. Dodaj wodę mineralną, sól, cukier, oliwę z oliwek i ocet. Miksuj na najwyższych obrotach, aż uzyskasz gładką masę.
5. Dopraw gazpacho solą i pieprzem.
Przygotowanie złotej gazpacho
1. Ummyj żółtą paprykę, czerwoną papryczkę chili, ogórek i żółte pomidorki koktajlowe.
2. Obierz czosnek i szalotkę.
3. Pokrój warzywa na grubo.
4. Umieść warzywa w mikserze kuchennym. Dodaj wodę mineralną, sól, cukier, oliwę z oliwek, ocet i kurkumę. Miksuj na najwyższych obrotach, aż uzyskasz gładką masę.
5. Dopraw gazpacho sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Serwowanie gazpacho czerwono-złote
1. Wypełnij jedną trzecią butelek czerwonym gazpacho.
2. Wypełnij drugą trzecią złotym gazpacho.
3. Napełnij butelki pozostałą częścią czerwonego gazpacho.
4. Zamknij butelki odpowiednimi korkami i umieść je w lodówce na 20-30 minut.
5. Do serwowania polecamy ozdobne miseczki lub nasze słoiki marki WECK.